Main page | Firm information | News | On sale | Service | Connections | Shield-Info | Prices | Downloads | WEB shop
 Product sheets
Measuring instruments
Video survaillance
Security systems
1222516
visitors
AV20185DN és AV20365DN
20 Megapixeles SurroundVideo panoráma kamerák
Többször írtunk már az Arecont Vision 20 megapixeles panoráma kameráiról, most azonban valamelyest több szempontból vizsgálva emeljük ki e termékek legfontosabb előnyeit. A SurroundVideo® termékcsalád 8 megapixeles felbontással indult, melyet négy darab 2 megapixeles érzékelő állított elő, 4x45° vagy 4x90° elrendezésben, így téve alkalmassá a kamerát az egyidejű 180° vagy 360°megfigyelésére. A legelső szériák még csak színes, beltéri változatok voltak. Az éjjel/nappali változatok (AV8185DN, AV8365DN) megjelenésével egyidejűleg, kültéri kivitelbe öntötte a gyártó e termékeit, melyek ára is kb. 30%-al csökkent a legelső változatokhoz képest. Tavaly év végén jelentek meg a termékcsalád 20 megapixeles változatai (AV20185DN, AV20365DN), melyek a felbontás növekedése miatt jóval távolabbi területekről is képesek jó minőségű képeket közölni.
Természetesen mindenkiben felmerülnek a következő kételyek:
- Biztos nem jó a fényérzékenysége…
- Ki tud letárolni ennyi adatot?
- Biztos sokba kerül…
- De egy halszem optika is tud 180°-ot…
- Mi van a négy érzékelő illesztésével?

A fenti várakozásokkal ellentétben a gyártó mindenre gondolt. A 20 megapixeles panoráma kamerákban minden egyes érzékelő ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a gyártó 5 megapixeles (AV5115DN) kamerájában. Tehát 0.3 Lux-os fényérzékenység – amely egyébként közvilágítás, vagy egyszerű IR megvilágításnál bőven elegendő - mellett a pixelegyesítés technológiájával is találkozhatunk, mely megsokszorozza a kamera fényérzékenységét, így éjszaka is zajmentes, használható képeket kapunk. A pixelegyesítés során a kamera az érzékelő 4 szomszédos pixeljét egy pixelként kezeli, átlagolva annak fényértékeit, így – bár a felbontás is a negyedére csökken – nagyon rossz fényviszonyok mellett is láthatjuk, mi történik a sötétben. Fontos még megjegyezni, hogy a jobb fényérzékenységet a zársebesség növelése nélkül éri el az eszköz, így nem kell elmosódott képekkel számolnunk.

Aki a nagy mennyiségű adaton aggódik, annak mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a kamera természetesen (mint minden Arecont Vision kamera) minden felbontáson képes a H.264 tömörítés használatára, nem kell fix (pl.: 1920x1080, stb…) felbontásokhoz ragaszkodnunk. A kamerától érkező felbontás akár egy pixellel is változtatható (soronként/oszloponként), így ha van számunkra érdektelen terület a felvételen, megtehetjük, hogy a képet kivágjuk, és csak a fontos területeket kérjük a rögzítő/megjelenítő számára – ezzel is optimalizálva a sávszélesség igényt. Az eszköz maximális, korlátozatlan adatfolyama egyébként 55Mbit/sec, tehát ennél többet nem tudunk kihozni belőle, de a tömörítésnek köszönhetően ilyen sávszélességet nem gyakran fogunk tapasztalni. Általában elmondható, hogy a kamera 5-20 Mbit/sec sávszélesség mellett működik, felbontástól, tömörítési minőségtől, és képtartalomtól függően, amely egy 20 Megapixeles felbontáshoz képest elég jó teljesítmény. A kamerán ezen felül a bitráta vezérléssel korlátozhatjuk is a kiadott adatfolyam nagyságát.

Ár tekintetében talán ez az eszköz nyújtja a legolcsóbb pixeleket a biztonságtechnikai IP kamerapiacon. Listaára jelenleg 2 798 -3 098 dollár között mozog – típustól függően, mely csak 20%-al magasabb a 8 megapixeles változatokhoz képest. Egy pixelre vetítve ez 0,14 centet jelent, amely magyar vonatkozásban 32 fillérnek felel meg. Ez a listaár jelenleg egy jó minőségű IP speed dóm ára, melyből természetesen a biztonságtechinkában általánosan használt kedvezményekre jogosultak a viszonteladók/telepítők. A speed dómokkal szemben szintén rengeteg előnyt tud a kamera felmutatni. A mozgó alkatrészek hiánya a karbantartások/garanciális javítások számát csökkenti jelentősen, a teljes 180° illetve 360°-os panorámakép pedig a speed dómok nagy hátrányát, a folytonos mozgás és a nagyítás közben keletkező holttereket küszöböli ki. A felbontás – habár nem teljes mértékben, de jól használható távlatokon belül – kompenzálja az optikai zoom előnyeit, és nem kell attól tartanunk, hogy a kezelőnk elforgatja a kamerát olyan területre, amely a megfigyelés szempontjából érdektelen. Az eszköz fontos előnye még, hogy a más panoráma megoldásokkal ellentétben – pl.: halszem optikával szerelt kamerák – ez az eszköz torzítás nélkül küldi a képeket – és persze jóval nagyobb felbontásban -, tehát nem szükséges szoftveres feldolgozás a rögzítő oldalon a görbe szélek kiegyengetésére.

Az Arecont Vision fejlesztő csapata természetesen nem csak a képalkotásra koncentrált az eszköz tervezése során, sok a telepítést segítő funkciót helyeztek el benne. Jelenleg a széria minden kamerája kültéri, IP66-os védettségű, IK10-es vandálbiztosságú, valamint felület szerelhető és álmennyezetbe süllyeszthető is egyben. A 360°-os verziókban az érzékelők külön-külön mechanikusan állíthatók +/- 10°-ban, így – felhasználástól függően - kiküszöbölhetők a horizonton, illetve a kamera alatt létrejövő holtterek. A 180°-os verzió elektronikusan képes a képeket egymással függőlegesen egy szintre igazítani, valamint mindkét eszköz képes a 4 érzékelő között a fényességet, illetve a fehéregyensúlyt összhangba hozni. Az érzékelők állításával a legelső szériában még zavaró illesztések szinte tökéletesre csiszolhatók, így a végfelhasználók is azt kapják, amit várnak. Az Arecont Vision panoráma megoldásai főleg nagyobb terek áttekintésére használhatók, így kiemelkedő tagjai lehetnek közterületen, gyárakban, ipari parkokban, raktárakban, parkolókban, bevásárlóközpontokban telepített megfigyelő rendszereknek, ahol az eddig megszokottakhoz képest, már elegendő egy panoráma kamerát telepíteni a sok alacsony felbontású analóg kamera helyett. Az eszközről bővebben az Arecont Vision magyarországi disztribútoránál, a Shield Kft.-nél érdeklődhet. A 20 MP-es SurroundVideo® kamerák megrendelhetőek az Arecont Vision hivatalos magyarországi disztribútorán, a Shield Kft-n keresztül.


Developed by: Hunet Kft.